Australische wetenschappers hebben op basis van teruggevonden schedels van de kleine Homo floresiensis (in de volksmond ook wel de hobbit genoemd) een reconstructie gemaakt van hoe deze eruit moet hebben gezien.
Onderzoeker Susan Hayes neemt het woord ‘reconstructie’ liever niet in de mond. “Omdat ik op basis van bewijs en in de archeologie werk, prefereren wij de term ‘benadering’,” vertelt ze. Haar ‘benadering’ is gebaseerd op de resten van een vrouwelijke Homo floresiensis, die in 2003 in Indonesië werden teruggevonden.
Stapje voor stapje
Om deze fossiele resten een gezicht te geven, werkte Hayes stapsgewijs. Dat is op de afbeelding hieronder goed te zien. Laagje voor laagje wordt de schedel ‘bekleed’ en zo worden de gezichtstrekken van de vrouw steeds beter zichtbaar. “Het kostte me wat meer tijd en ook wat meer hoofdbrekens dan ik had verwacht,” bekent Hayes. “Maar ik ben blij met de methodologische ontwikkeling en het resultaat.”
Onderscheidend
Het resultaat geeft ons een goed beeld van hoe de kleine mensachtigen op het Indonesische eilandje Flores er ongeveer uit moeten hebben gezien. “Ze is niet echt heel knap, maar ze is in ieder geval onderscheidend.”
De eerste resten van Homo floresiensis werden in 2003 op Flores teruggevonden. Ze zijn zo’n 18.000 jaar oud en hoewel er duidelijk overeenkomsten zijn tussen H. floresiensis en de moderne mens, zijn er ook grote verschillen. Zo is H. floresiensis klein: ietsje langer dan één meter en slechts 25 kilo zwaar. In 2004 besluiten onderzoekers dat het toch echt om een tot op heden onbekende mensachtige en dus een nieuwe soort gaat. Lang niet alle wetenschappers zijn het daar echter mee eens: sommigen vermoeden dat H. floresiensis een reeds bekende mensachtige met een bepaalde ziekte (dwerggroei) of andere afwijking is.