Richt uw kerstboom perfect in met deze wiskundige formule

Het is elk jaar weer een ware beproeving: de perfecte kerstboom vinden en deze vervolgens perfect intuigen. De wetenschap helpt u dit jaar een beetje op weg met een formule waarmee u precies kunt berekenen hoeveel ballen, lichtjes en slingers u als u het perfect wil hebben, in uw boom moet plaatsen.

Geen enkele kerstboom is hetzelfde en dus is het elk jaar weer lastig om uit te vogelen hoeveel kerstballen er in moeten, hoeveel meter slingers u nodig heeft en hoeveel lichtjes er idealiter in deze boom passen. En dan is er ook de piek nog: die moet niet te hoog zijn, maar ook niet te klein.

Studenten van de universiteit van Sheffield helpen u dit jaar graag met dit luxeprobleem. Ze ontwikkelden een formule waarmee u – aan de hand van de hoogte van uw boom – kunt berekenen hoeveel ballen en hoeveel meter slingers en lichtjes er in uw boom moeten plaatsnemen, wil deze perfect zijn. Ook kunt u met de formule berekenen hoe hoog de piek idealiter moet zijn.

De formule ziet er als volgt uit:

Het aantal ballen = de wortel van 17 gedeeld door 20 x de hoogte van uw boom in centimeters.
De lengte van de slingers in centimeters = 13 keer pi, gedeeld door 8 x de hoogte van de boom in centimeters.
De lengte van het snoer met lichtjes in centimeters = pi x de hoogte van de boom in centimeters.
De hoogte van de piek in centimeters = de hoogte van de boom in centimeters gedeeld door 10.

De studenten hadden zo’n twee uur nodig om de formule te ontwikkelen en hopen dat de formule het inrichten van de kerstboom ietsje gemakkelijker gaat maken. Zo kunnen consumenten nu heel gericht inkopen doen voor hun kerstboom en blijven er dus nooit meer ballen, lichtjes of slingers over. Ook hoeft u niet meer bang te zijn om thuis te komen met een piek die veel te groot of te klein is.

Om het u gemakkelijk te maken, hebben de studenten een calculator ontwikkeld waar u de hoogte van de boom slechts één keer hoeft in te tikken. De calculator berekent vervolgens alles. Het maakt hierbij overigens niet uit of u nu een boom van enkele tientallen meters in uw tuin heeft staan of er een piepklein kerstboompje in uw raamkozijn pronkt: de formule werkt in beide gevallen even goed. Probeer de calculator hier zelf!

Bronmateriaal

"Treegonometry creates perfect Christmas tree" - Shef.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sergey A. (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd