Zo pakt zwarte peper uw vet aan

Het is al langer bekend dat zwarte peper vet tegengaat, maar hoe het goedje dat precies doet? Dat was onduidelijk. Tot nu.

Wetenschappers bestudeerden zwarte peper en dan met name piperine. Dit is de substantie die zwarte peper die kenmerkende smaak geeft. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat dit stofje de hoeveelheid vet in het bloed kan beperken.

Genen
De onderzoekers wilden weten hoe piperine dat precies deed. Ze ontdekten dat het stofje de activiteit van een aantal genen verstoort. En deze genen bleken weer betrokken bij de totstandkoming van vet.

WIST U DAT…

…een gen de voorkeur voor vet eten lijkt te veroorzaken?

Extracten
Nu duidelijk is hoe piperine vet aanpakt, kan er worden nagedacht over hoe we die wetenschap kunnen gaan gebruiken. Zo zou piperine of extracten van zwarte peper bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om overgewicht tegen te gaan. “Onze resultaten suggereren dat piperine een heel belangrijke stof kan zijn in de behandeling van vet-gerelateerde ziekten,” zo concluderen de onderzoekers in het blad Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Zwarte peper als medicijn: voor ons misschien nieuw, maar in het oosten allang bekend. Daar wordt zwarte peper al eeuwen gebruikt tegen tal van ziekten en ongemakken.

Bronmateriaal

"Unmasking black pepper’s secrets as a fat fighter" - ACS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Eric Bégin (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd