Nieuw: op papier geprinte luidsprekers

Onderzoekers van de Chemnitz Universiteit hebben luidsprekers op papier geprint. Het resultaat: papier dat geluid kan maken.

De superdunne luidsprekers zijn heel robuust en het geluid is helemaal niet onaardig. “De geluidskwaliteit is heel goed en het papier is verbazingwekkend luidruchtig,” vertelt onderzoeker Georg Schmidt. “Alleen de bas is een beetje zwak.”

Polymeren
De geprinte luidspreker wordt net als een conventionele luidspreker aan een versterker aangesloten. De dunne luidsprekers zelf bestaan uit meerdere lagen polymeren. De productie ervan hoeft niet duur te zijn: de luidsprekers kunnen reeds in grote aantallen worden geprint en dat drukt de kosten.

WIST U DAT…

…televisies zo dun als papier nu ook al tot de mogelijkheden behoren?

Mogelijkheden
De mogelijkheden van de geprinte luidsprekers zijn eindeloos. Zo kunnen ze in bladen of kranten worden verwerkt. Dat kan met name heel aantrekkelijk zijn voor adverteerders die de lezer dan met geluid naar hun advertentie kunnen trekken.

De onderzoekers stellen hun geprinte luidsprekers tussen 3 en 16 mei tentoon in Düsseldorf tijdens een fair. En de luidsprekers zijn niet de enige technologische hoogstandjes die de onderzoekers presenteren. Ze komen ook met een kunstmatige boom met vijftig geprinte bladeren die zonne-energie op kunnen wekken. Via de stam wordt die energie afgevoerd. En ook die zeer groene boom heeft een commercieel tintje. “Als je onder de boom staat en naar de bladeren van de boom kijkt, dan zie je dat de onderkant bedrukt is met advertenties,” vertelt onderzoeker Arved Hübler. “Zodra een consument zich realiseert dat het beter is om een advertentie die een zonnecel bevat niet weg te gooien, maar een tijdje te gebruiken om energie op te wekken, wordt de geprinte zonnecel een onverslaanbare advertentiemethode met een duurzaam imago.”

Bronmateriaal

"Paper with good sound quality" - TU-chemnitz.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Hendrik Schmidt.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd