Zo antwoorden politici zonder antwoord te geven

Politici kunnen vragen beantwoorden zonder dat ze met een antwoord komen. De wetenschap ontrafelt hoe ze dat doen.

De onderzoekers verzamelden een groep proefpersonen en liet ze naar een filmpje kijken. In dit filmpje kreeg een acteur (de politicus) een vraag voorgelegd over de zorg of precies dezelfde vraag, maar dan over de strijd tegen drugs. De acteur beantwoordde beide vragen met een statement over de zorg.

Experiment
Van de proefpersonen die een filmpje zagen met een vraag over drugs en een antwoord over de zorg, kon slechts veertig procent zich nog herinneren dat de vraag niet over zorg, maar over drugs ging. Van de proefpersonen die een filmpje zagen met een vraag en antwoord over zorg, wist 88 procent nog dat de vraag over zorg ging.

Meer lezen…

…over leiderschap? Lees hier het interview met Mark van Vugt over democratische apen (dat zijn wij!).

Herinneren
Wanneer de proefpersonen zich de vraag niet goed meer konden herinneren, waren ze eerder geneigd om genoegen te nemen met het antwoord. Ongeacht of dat nu over de vraag ging of niet. Wanneer proefpersonen door hadden dat de politicus de vraag niet beantwoordde, hadden ze vanzelfsprekend een negatief beeld van hem.

Analyse
De onderzoekers denken wel te weten hoe het komt dat politici zo gemakkelijk wegkomen met het omzeilen van een vraag. “Zodra we een onbekend persoon tegenkomen, analyseren we hem op sociaal gebied,” legt onderzoeker Todd Rogers uit. “Door die activiteit zijn we minder goed in staat om ons op het antwoord te richten en dus kan de politicus de vraag ontwijken.”

Overigens hebben de wetenschappers nog wel wat tips voor omroepen die ervoor willen zorgen dat mensen hun verstand erbij houden. Zo blijkt uit experimenten dat mensen zich minder snel laten beduvelen als de vraag tijdelijk in beeld verschijnt.

Bovenstaande foto is gemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd