Zin in een knuffel? Drie seconden volstaan!

Wetenschappers hebben uitgezocht hoelang een gemiddelde knuffel wereldwijd duurt. Uit de studie blijkt dat knuffelen ongeveer net zo lang duurt als andere menselijke acties zoals iemand uitzwaaien: drie seconden. Het onderzoek wijst erop dat eigenlijk alle activiteiten waar we aan deelnemen onder te verdelen zijn in frames van drie seconden. En de knuffel? Die duurt maar één frame.

“Veel basale fysieke gebeurtenissen zoals in- en uitademen duren 2 tot 3 seconden,” vertelt onderzoeker Emese Nagy. “Wanneer we muziek en dans in stukjes knippen dan zien we dat deze eigenlijk bestaan uit enkelvoudige bewegingen die samen zijn gevoegd.” En die bewegingen duren – u raadt het al – gemiddeld drie seconden.

Delen
Persoonlijke activiteiten duren gemiddeld dus zo’n drie seconden of bestaan uit stukjes van drie seconden. Daar is al een hoop onderzoek naar gedaan, maar de onderzoekers vroegen zich af hoe het zat met gebeurtenissen die we delen. Een knuffel bijvoorbeeld.

WIST U DAT…

…de stem van moeder op kinderen dezelfde uitwerking heeft als een knuffel?

Olympische Spelen
De wetenschappers richtten zich voor hun onderzoek op knuffels die het gevolg waren van emotionele ontlading en bestudeerden de knuffels die op de Olympische Spelen van Beijing plaatsvonden. Sommige sporters knuffelden omdat ze blij waren, anderen omdat ze troost zochten. De onderzoekers analyseerden de beelden van spontane knuffels in 21 sporten. In totaal werd er 188 keer geknuffeld. De ene keer waren het knuffels tussen tegenstanders. De andere keer tussen teamgenoten of met een coach.

Drie seconden
Opvallend genoeg duurden de knuffels – ongeacht of ze voortkwamen uit verdriet of vreugde en ongeacht met wie – in alle gevallen gemiddeld drie seconden. Ook de nationaliteit van de sporters had daar geen invloed op.

“Ons onderzoek laat zien dat deze gevoelens (van vreugde of verdriet, red.) op een andere persoon kunnen worden overgedragen waardoor de beweging (de knuffel, red.) een gedeelde ervaring wordt. Deze momenten vergroten de kans dat er in de toekomst meer ervaringen gedeeld worden en op elkaar worden afgestemd. En uiteindelijk kan dat leiden tot een band tussen mensen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd