Italiaans viaduct heeft ingebouwde windturbines

Italiaanse ontwerpers ontwikkelden een briljant concept voor een viaduct. In het viaduct zijn 26 windturbines verwerkt, waardoor de constructie jaarlijks 40 miljoen kilowattuur stroom kan genereren. Dit is genoeg om 15.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Helaas blijft het bij een concept en wordt deze toekomstdroom voorlopig nog niet gerealiseerd.

In de Zuid-Italiaanse regio Calabrië zijn een aantal oude, ongebruikte viaducten te vinden. Het kost 40 miljoen euro om deze viaducten te slopen. Daarom besloten enkele gemeentes om prijzen uit te reiken voor goede ideeën om de viaducten te hergebruiken.

Het idee van een viaduct met windturbines eindigde op de tweede plaats. De Italiaanse ontwerpers Francesco Colarossi, Giovanna Saracino en Luisa Saracino verdienden er 7.500 euro mee. Er deden ook een aantal Nederlanders en Belgen mee aan de wedstrijd, maar zij eindigden niet in de top drie. Bekijk alle inzendingen op de website van het Solar Park South-project.

Hieronder nog een foto van het zogenoemde Solar Wind-concept. Op de viaduct is plaats voor een autoweg en voor kassen. In deze kassen groeien verse groenten, die passanten kunnen kopen. De autoweg bestaat uit zonnecellen, waardoor er jaarlijks nog eens 11,2 miljoen kilowattuur aan duurzame energie binnenkomt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd