We zijn veel vergeetachtiger wanneer we worden afgeleid

  vergeten

  Een collega interrumpeert je tijdens jouw werkzaamheden, maar daarna weet je niet precies meer wat je aan het doen was. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat we vergeetachtiger zijn wanneer we worden afgeleid.

  Wist je dat…

  …mannen vergeetachtiger zijn dan vrouwen? En dat extreme vergeetachtigheid in de genen zit? Kortom, je kunt er weinig aan doen!

  Amerikaanse wetenschappers van de Rice universiteit en de Johns Hopkings universiteit onderwierpen 102 personen in de leeftijd van 18 tot 32 jaar en 60 personen in de leeftijd van 64 tot 82 jaar aan enkele geheugentestjes. Zo moesten de proefpersonen proberen om lijstjes met woorden te onthouden. De jongeren onthielden 81% van de woorden goed, terwijl ouderen iets meer moeite hadden met een nauwkeurigheid van slechts 67 procent.

  Afleiden zorgt voor vergeten
  Wanneer er niet-relevante woorden werden toegevoegd aan de lijstjes – die genegeerd moesten worden – daalde de percentages aanzienlijk. Jongeren slaagden er in om nog maar 74 procent van de woorden te herinneren, terwijl ouderen niet verder kwamen dan 46 procent.

  “Dit onderzoek bevestigt dat zowel jongeren als ouderen vergeetachtiger zijn als ze door hun omgeving worden afgeleid, al is de impact bij 64+-ers veel groter”, zegt co-auteur Randi Martin, professor psychologie aan de Rice universiteit. De onderzoeker hoopt in de toekomst te onderzoeken hoe de hersenen worden beïnvloed door afleidingen.

  Tips tegen vergeetachtigen
  Gelukkig zijn er allerlei oplossingen hiervoor. Ben je geconcentreerd bezig met een taak en word je afgeleid door een collega? Noteer de taak even als ‘to do’ in je notitieblok. Tegenwoordig zijn er ook veel takenlijst-apps voor smartphones en tablets. Zeker de moeite waard voor diegene die – net als ik – wel eens verstrooid is.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd