Vierbenige Turkse familie is geen achterwaartse evolutie

handenlopend

Vijf leden van een Turkse familie lopen op hun handen en voeten. Dit is apart, want de mens is geëvolueerd om op twee benen te lopen. Is dit een gevalletje achterwaartse evolutie? Oftewel, worden deze mensen weer aap? Nee, beweert antropoloog Liza Shapiro van de universiteit van Texas.

De handenlopende mensen kregen na de ontdekking in 2006 direct een syndroom in hun schoenen geschoven door de Turkse neuroloog Uner Tan. Zij zouden lijden aan het zeldzame Uner Tan-syndroom. Mensen die lijden aan het Uner Tan-syndroom gebruiken hun handen om te lopen, zijn geestelijk onderontwikkeld en hebben problemen met praten. Tan noemde het ‘achterwaartse evolutie’. Een te snel getrokken conclusie, zo blijkt nu.

Liz Shapiro onderzocht meer dan 500 opnames van de op handen en voeten lopende mensen. Zij merkte op dat de mensen niet kruislings lopen, maar zich voortbewegen zoals mensen dat doen. Een aap zet zijn linkerhand en rechtervoet tegelijkertijd neer, om daarna de rechterhand en linkervoet te plaatsen. Mensen die zogenaamd lijden aan het Uner Tan-syndroom zetten eerst een voet neer aan één kant, en vervolgens een hand aan dezelfde kant. Pas dan volgt de voet en de hand aan de andere kant. Het lijkt alsof de mensen kruislings lopen – omdat kort na het plaatsen van de hand de voet aan de andere kant wordt geplaatst – maar dit is dus niet zo.

Biomechanische principes
“We laten zien dat vierbenigheid bij gezonde volwassenen of bij mensen met een fysieke beperking verklaard kan worden uit biomechanische principes, in plaats van uit evolutionaire aannames”, zegt Shapiro.

Documentaire
Bekijk hieronder een documentaire van de BBC over de vijf broers en zussen die vierbenig zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd