Wilde gorilla helpt haar jongen met een ladder hogerop

berggorilla

Wetenschappers zijn er getuige van geweest dat een jonge, wilde berggorilla een ‘ladder’ gebruikte om hogerop te komen. Het bewijst niet alleen opnieuw dat gorilla’s handig gebruik weten te maken van gereedschappen; ook laat het zien dat ze gereedschappen voor andere doeleinden gebruiken dan het verkrijgen van voedsel.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Behavioural Processes. Ze deden hun ontdekking terwijl ze gorilla’s in een nationaal park in Rwanda observeerden.

Foto: Behavioural Processes - Possible tool use in a mountain gorilla.
Foto: Behavioural Processes – Possible tool use in a mountain gorilla.
Daar zagen ze hoe een volwassen vrouwtje een bamboestok overeind hield, zodat haar jong langs die stok omhoog kon klimmen. “Het is één van slechts enkele gedocumenteerde gevallen van het gebruik van gereedschappen door wilde gorilla’s,” zo stellen de onderzoekers, erop wijzend dat gorilla’s in gevangenschap regelmatiger met gereedschappen gespot worden.

“Hoewel het gedrag (van de gorilla’s met de ladder, red.) incidenteel kan zijn geweest, suggereert dit onderzoek in combinatie met eerder bewijs dat gorilla’s gereedschappen ook buiten de context van het verkrijgen van voedsel, gebruiken.” Het gebruik van gereedschap zou er bij gorilla’s ook op gericht zijn om hindernissen die zich in hun ruige leefgebied voordoen, te overwinnen.

Bronmateriaal

"Possible tool use in a mountain gorilla" - Behavioural Processes
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sarel Kromer (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd