De saola herontdekt: ‘Aziatische eenhoorn’ duikt op in Vietnam

saola

Voor het eerst sinds 1998 zijn er weer saola’s gespot. De zeer zeldzame runderen werden gespot op beelden die met behulp van cameravallen in Vietnam gemaakt zijn. “Dit is een adembenemende ontdekking en biedt hoop voor het herstel van deze diersoort,” aldus WNF-directeur in Vietnam, Ngoc Thinh.

De meesten onder u zullen misschien nooit van de saola gehoord hebben. Het dier is dan ook zeer zeldzaam. De saola is een rund met lange hoorns en lijkt heel erg op een antilope. Het dier werd in september gefotografeerd in een dicht bos in het midden van Vietnam.

Afgelegen berggebied
Het rund werd pas in 1992 ontdekt, ergens in een afgelegen berggebied op de grens met Laos. Een team van het Wereld Natuur Fonds vond een schedel van de saola in het huis van een jager. Het gebeurt bijna nooit meer, maar eindelijk werd weer eens een nieuwe zoogdiersoort ontdekt. Een jaar later zijn twee saola’s gevangen, maar na enige maanden legden deze twee runderen het loodje. Na 1998 zijn geen saola’s meer waargenomen.

Verheugd
Het WNF is zeer verheugd over de herontdekking. “Wij konden onze ogen in eerste instantie niet geloven. De saola is voor natuurbeschermers in Zuidoost-Azië een soort heilige graal. Iedereen zoekt hem, maar niemand kan hem vinden,” aldus Van Ngoc Thinh. Vanwege de zeldzaamheid wordt het zoogdier dan ook wel aangeduid als ‘Aziatisch eenhoorn’.

Nog steeds is er weinig tot niets bekend van dit grote zoogdier. Over het aantal dieren dat nog in Vietnam en Laos voorkomt tasten wetenschappers in het duister. Het WNF doet een voorzichtige, optimistische schatting en komt dan uit op een aantal van een paar honderd, maar evengoed kunnen het maar enige tientallen dieren zijn die nog in het wild voorkomen.

Bronmateriaal

"Zeldzame saola op beeld vastgelegd" - WNF.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door WNF.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd