Wie veel water drinkt, heeft mogelijk minder kans op ziektes én leeft langer

Veel water drinken is gezond. Dat weten we wel, maar dat je mogelijk ook echt langer leeft als je goed gehydrateerd bent, is best opmerkelijk.

Volwassenen die veel water drinken lijken gezonder, krijgen minder chronische ziektes aan hart en longen en leven langer dan degenen die onvoldoende vocht binnen krijgen. Dat concluderen onderzoekers van het Amerikaanse National Institute of Health (NIH).

Langer leven
Zij bestudeerden het natriumgehalte in het bloed en een aantal andere gezondheidsindicatoren van meer dan 11.000 volwassenen over een periode van dertig jaar. Hoe meer natrium er in het bloed zit, hoe lager de vochtinname is. Natrium is naast chloride het belangrijkste onderdeel van zout. Uit de studie bleek dat volwassenen met een hogere natriumconcentratie vaker chronische ziektes ontwikkelden en tekenen vertoonden van biologische veroudering dan degenen met een gemiddeld natriumniveau. Ook overleden ze gemiddeld op jongere leeftijd. “De resultaten tonen aan dat een goede hydratatie het verouderingsproces mogelijk vertraagt en voor een langer ziektevrij leven zorgt”, aldus onderzoeker Natalia Dmitrieva. De studie bouwt voort op onderzoek van maart 2022, waarin ook al een link gevonden werd tussen hogere natriumniveaus en een toegenomen kans op hartfalen.

Natriumniveau
Voor de huidige studie bestudeerden de onderzoekers informatie van vijf medische controles van de deelnemers. Die vonden voor het eerst plaats in hun vijftiger jaren en voor het laatst toen ze tussen de 70 en 90 jaar waren. Degenen met een hoog natriumniveau of met onderliggende gezondheidsproblemen bij aanvang van de studie zijn niet meegenomen om de resultaten beter te kunnen vergelijken.

Vervolgens keken de onderzoekers naar het natriumniveau in het bloed versus biologische veroudering, gebaseerd op vijftien gezondheidsindicatoren, zoals bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel. Er is gecorrigeerd voor factoren als leeftijd, geslacht, hoge bloeddruk en rookgedrag.

Chronische ziektes
Daaruit kwam duidelijk naar voren dat volwassenen met een natriumniveau dat hoger was dan normaal vaker tekenen vertoonden van veroudering. Hun hart- en vaatgezondheid, metabolisme, longfunctie en ontstekingsniveaus waren in slechtere staat. Mensen met een natriumniveau van boven de 142 mEq/L (waarbij 135 tot 146 milli-equivalent per liter normaal is) hadden 10 tot 15 procent meer kans om biologisch ouder te zijn dan hun echte leeftijd, vergeleken met mensen die tussen de 137 en 142 mEq/L zaten.

Hadden deelnemers meer dan 144 mEq/L natrium in hun bloed dan nam die kans met 50 procent toe. Die laatste groep had ook 21 procent meer kans om vroegtijdig te sterven en 64 procent meer kans op chronische ziektes zoals hart- en vaatziektes, diabetes of chronische longziekten. Degenen met een natriumniveau tussen de 138 en 140 hadden het laagste risico op de ontwikkeling van chronische ziektes.

Flink drinken
De onderzoekers benadrukken dat het niet om een causaal verband gaat, maar het is wel een indicator dat goed hydrateren de gezondheid bevordert. “Mensen met een natriumniveau van 142 of hoger kunnen voordeel hebben van een hogere vochtinname”, aldus Dmitrieva. Ze zegt dat het volstrekt veilig is voor mensen om meer water te drinken tot ze aan het aanbevolen niveau zitten. Ook andere vloeistoffen of groente en fruit met een hoog vochtgehalte helpen om beter gehydrateerd te raken, voegt ze toe.

Het advies is dat vrouwen 6 tot 9 glazen oftewel 1,5 tot 2,2 liter vocht binnenkrijgen. Mannen moeten nog harder hun best doen en 8 tot 12 glazen (2 tot 3 liter) water of iets anders drinken. Het is overigens een fabeltje dat koffie dehydrateert. Je bakkie troost mag je dus gewoon meetellen. Heb je onderliggende gezondheidsproblemen, waarvoor je bijvoorbeeld medicijnen slikt die vochtafdrijvend werken dan moet je misschien nog meer drinken. Daarvoor kun je even overleggen met je arts.

Grote gevolgen
Je zou denken dat het eenvoudig is om voldoende vocht binnen te krijgen, maar toch blijkt uit onderzoek dat ongeveer de helft van de mensen wereldwijd de aanbevolen dagelijkse waterinname van minimaal 1,5 liter niet haalt. “Dit kan grote gevolgen hebben”, zegt Dmitrieva. “Een lager vochtgehalte in het lichaam is de belangrijkste oorzaak van een verhoogd natriumgehalte in het bloed. Dat is waarom goede hydratie mogelijk het verouderingsproces vertraagt en chronische ziektes kan voorkomen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd