Wetenschappers vervangen bougies door lasers

  Vergeet bougies: voortaan helpen lasers uw auto aan de praat. Een heel duurzame oplossing.

  Zonder bougies start uw auto niet. Maar Japanse wetenschappers zijn er toch van overtuigd dat ze zonder kunnen. Ze vervingen de bougies door lasers: prima ontstekers, zo blijkt. “Als je benzine wilt besparen en minder CO2 wilt uitstoten dan is een nieuwe ontsteking nodig,” legt onderzoeker Takunori Taira uit.

  Kleiner
  Het is niet voor het eerst dat wetenschappers met het idee komen om de bougies te vervangen door lasers. Maar het is wel de eerste keer dat het ook echt goed werkt. Voorheen was het systeem vaak te groot om in de motor te plaatsen. Maar de lasers van Taira passen er met gemak in en leveren genoeg energie om de motor op gang te helpen.

  WIST U DAT…

  …de auto van de toekomst veel lijkt op een Batmobiel?

  Sneller
  De lasers zijn nog geen anderhalve centimeter lang. Volgens de onderzoekers werken de lasers bovendien sneller dan de bougies, waardoor er efficiënter met brandstof wordt omgegaan. Daarnaast gaan de lasers langer mee.

  Op dit moment is de laser nog vrij duur, maar dat gaat veranderen, zo voorspelt Taira. De technologie om de lasers op grote schaal te produceren is er en daardoor gaat de prijs naar beneden. En aangezien de lasers efficiënter met energie omgaan en de prestaties van de motor verbeteren, is er ongetwijfeld een markt voor.

  Bovenstaande foto is gemaakt door Takunori Taira.

  Bronmateriaal

  "Car engine powered by lasers" - News.discovery.com

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd