‘De term ‘huisdier’ is beledigend’

Een opmerkelijk pleidooi in het Journal of Animal Ethics. Wetenschappers pleiten voor afschaffing van het woord ‘huisdier’.

Volgens de wetenschappers – werkzaam bij het Oxford Center for Animal Ethics, de universiteit van Illinois en de Penn State University – is de term ronduit beledigend. Ze wijzen erop dat woorden als ‘huisdier’ en ‘beest’ en ‘wild’ en ‘ongedierte’ en ‘eigenaar van een huisdier’ de relatie tussen mens en dier tekort doen.

WIST U DAT…

Ouderwets
Woorden als deze stammen uit de tijd waarin mens en dier nog niet zo lieflijk naast elkaar woonden en zijn dus toe aan een update, zo stellen de wetenschappers. Want tegenwoordig hebben mens en dier – zeker als het om huisdieren gaat – een echte relatie.

Compagnon
Wat is dan een geschikt woord voor de aanduiding van uw hond of kat? De wetenschappers denken zelf aan ‘compagnon’. Levensgezel is ongetwijfeld ook een optie. En wie wilde dieren wil aankaarten, doet er goed aan deze niet als ‘wild’, maar als ‘vrij’ te bestempelen. Wild wordt immers onder meer geassocieerd met barbaars.

“Onze bestaande taal rondom dieren is de taal van het verleden en het punt is dat dat verleden bezaaid is met denigrerende termen,” zo concluderen de onderzoekers. Pas wanneer we die woorden – die allemaal al een bepaalde (negatieve) lading hebben – los kunnen laten, kunnen wetenschappers op een objectieve manier nadenken over de relatie tussen mens en dier.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd