Wetenschappers ontwikkelen sterkste organische stof ooit

Wetenschappers hebben het sterkste organische materiaal ooit ontwikkeld. Het is sterker dan roestvrij staal en sterker dan de huidige recordhouder: aramidevezel (u weet wel: van de kogelvrije vesten). Het nieuwe materiaal kan in de toekomst leiden tot lichtere, goedkopere en mogelijk zelfs zelf te printen kogelvrije vesten.

Het transparante materiaal is gelijk aan de plaques die zich in het brein van mensen met de ziekte van Alzheimer bevinden. Deze plaques (waar we toevallig vanmorgen ook al over berichtten) worden gevormd door het proteïne beta-amyloïde dat weer bestaat uit aminozuren. Het nieuwe materiaal bestaat uit de synthetische variant van dit proteïne, maar bevat aanzienlijk minder aminozuren. Ook zit er een beschermende laag overheen die het materiaal supersterk maakt.

Alles kan
Het nieuwe materiaal biedt tal van kansen. “In principe is alles mogelijk,” vertelt onderzoeker Ehud Gazit. De onderzoekers hebben zelf al wel ideeën over waar ze het nieuwe materiaal voor kunnen gaan gebruiken. “De verbetering van mechanische eigenschappen en structuren zoals keramiek en kogelvrij glas.”

Supersterk
Het materiaal is transparant, gemakkelijk te bewerken en supersterk. Bij de huidige kogelvrije vesten is het al vrijwel onmogelijk dat daar een kogel in doordringt, maar bij dit materiaal is daarvoor nog twee keer zoveel kracht nodig. De deeltjes waaruit het materiaal is opgebouwd zijn superklein. Ze variëren in grootte tussen de 30 nanometer tot 2 micrometer.

Wie graag zelf zijn kogelvrije vest wil printen, moet nog even geduld hebben. De ontdekking is inmiddels gepatenteerd en moet nog de nodige tests doorstaan. “Dat kost altijd meer tijd dan men verwacht,” weet Gazit. “Kevlar (het materiaal waar kogelvrije vesten van gemaakt worden, red.) werd al in de jaren ’60 ontworpen, maar werd pas in de jaren ’80 gebruikt.”

Bronmateriaal

"News.discovery.com" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd