Deze robot gooit alleen maar strikes..en verliest alsnog

De kracht van deze robot is tegelijkertijd diens zwakte, zo blijkt. EARL, zoals de bowlende robot heet, is in staat om bowlingballen voortdurend op exact dezelfde manier te gooien en dat resulteert elke keer in een strike. En toch is de robot ingemaakt door bowling-prof Chris Barnes. Blijkbaar zijn wij feilbare mensen toch nog niet uitgerangeerd. Ha!

EARL (letterlijk: Enhanced Automated Robot Launcher) is in staat om ballen met een snelheid van 16 tot 38 kilometer per uur te werpen en kan zijn ballen 50 tot 900 omwentelingen per minuut meegeven. Indrukwekkend, maar toch durfde professioneel Bowler Chris Barnes het aan. Barnes is de beste bowler ter wereld en won menig kampioenschap.

WIST U DAT…

…een computer onlangs ook al een shogi-kampioen versloeg?

Het leek erop dat EARL de beste papieren voor een overwinning had, maar schijn bedriegt. EARL gooit namelijk elke keer op dezelfde manier. Gevolg: de baan werd ook elke keer op dezelfde plaats geraakt en werd wat ruwer. Daardoor ging de bal voor EARL onverwacht gedrag vertonen. De robot kon zich daar niet snel genoeg op aanpassen en moest toezien hoe Barnes de winst pakte.

EARL is in dienst van een Amerikaanse bowlingorganisatie en wordt onder meer gebruikt voor certificeringen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd