Wetenschappers ontleden de Bloody Mary

2011 is het jaar van de chemie en dus kon een ontleding van één van de meest complexe cocktails ter wereld niet uitblijven. En wat blijkt: goedkope wodka is prima!

Zoet, zout, pittig en zuur: de Bloody Mary heeft het allemaal. “De Bloody Mary wordt de meest complexe cocktail ter wereld genoemd,” weet onderzoeker Neil C. Da Costa. En terecht: honderden smaken komen samen en werken gezamenlijk op onze smaakpapillen in.

Chromatografie
De wetenschappers vroegen zich af welke ingrediënten voor deze smaaksensatie verantwoordelijk waren en hoe men de beste Bloody Mary ooit kan maken. Ze maakten voor hun onderzoek gebruik van de methode chromatografie. Hierbij worden mengsels uit elkaar gehaald en geanalyseerd.

Ingrediënten
De betere Bloody Mary bevat: tomatensap, zwarte peper, citroen- of limoensap, wodka, mierikswortel, selderijzout, Worcestersaus en Tabasco. Om het echt af te maken, mag een schijfje citroen niet ontbreken.

WIST U DAT…

Tips
De wetenschappers keken niet alleen naar de afzonderlijke smaken van de ingrediënten. Er werd ook gekeken hoe die samenwerkten en hoelang ze in stand bleven. Dat levert een aantal nuttige tips op.

Alleen vers
Zo is het aan te raden om verse ingrediënten te gebruiken. Het zuur in het tomatensap tast de andere ingrediënten namelijk aan en alleen verse ingrediënten zorgen voor de beste smaak.

Snel drinken
Het is goed om kleine glaasjes te gebruiken of gewoon heel snel te drinken. De chemische substantie – want dat is het uiteindelijk – is niet zo stabiel en begint al na zo’n dertig minuten uiteen te vallen.

Het tomatensap is een onmisbare factor en kan maar beter van goede kwaliteit zijn. Voor de wodka geldt het tegenovergestelde. Omdat het tomatensap zo overheerst, valt de smaak van de sterke drank weg. Een goedkope fles kan dan ook helemaal geen kwaad.

Kijk: dat is nog eens wetenschap waar we ook op feestjes mee uit de voeten kunnen!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd