Speciaal dieet verkleint kans op hartziekten flink

Een dieet met een combinatie van visolie, catechin (in thee), vitaminen E en C, resveratrol (in wijn) en lycopene (in tomaten) kan een hoop ellende voorkomen.

Het hart en de vaten hebben baat bij een dieet met deze ingrediënten, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Wanneer mensen deze mix van voeding gedurende langere tijd tot zich nemen, kan de verkalking van de aderen met meer dan negentig procent afnemen.

Lang
Diverse studies toonden afzonderlijk van elkaar al aan dat bepaalde stoffen goed zijn voor het hart. TNO combineerde deze stoffen en keek welke uitwerking ze samen hadden. Dat leverde eerder tijdens een kort onderzoek al goede resultaten op, maar een langlopende studie toont nu nogmaals aan dat mensen baat hebben bij deze mix van etenswaren.

WIST U DAT…

…het poetsen van de tanden ook hartziekten kan voorkomen?

Effect
“De nieuwe meetmethoden die TNO heeft toegepast, maken het mogelijk om te bepalen hoe effectief bepaalde diëten en ingrediënten zijn,” legt voedingsexpert Henk Hendriks uit. “Voorheen was dat het veel moeilijker om de effecten van een dieet te meten omdat die meestal pas na lange tijd zichtbaar zijn. Wij verwachten dat bedrijven die gezonde voedingsingrediënten willen ontwerpen veel voordeel van deze methode en de onderzoeksresultaten kunnen hebben. Zij kunnen zo gezondere producten op de markt brengen.”

Het volledige onderzoek is verschenen in de bladen American Journal of Clinical Nutrition en Journal of Nutrition. De voedingsmix is op dit moment nog niet commercieel verkrijgbaar.

Bronmateriaal

Persbericht TNO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd