Wetenschappers ontdekken ‘optimistisch gen’

Wetenschappers hebben een gen ontdekt dat onder meer samenhangt met optimisme en zelfvertrouwen.

Ook het gevoel dat u controle heeft over uw leven blijkt samen te hangen met dit gen, zo stellen de onderzoekers van de universiteit van Californië. De ontdekking van het gen heeft implicaties voor de behandeling van diverse psychische aandoeningen. Optimisme, zelfvertrouwen en controle over de situatie zijn namelijk factoren die invloed hebben op depressie en de manier waarop u omgaat met stress.

Onderzoek
De onderzoekers verzamelden 326 proefpersonen en lieten ze aan de hand van enquêtes achterhalen hoe optimistisch ze waren. Ook werd er gekeken naar het zelfvertrouwen en in hoeverre mensen het idee hadden dat ze de controle over hun eigen leven hadden. Vervolgens brachten de onderzoekers het DNA van de mensen in kaart. Ze ontdekten dat het OXTR-gen (dat meerdere varianten kent) verband leek te houden met onder meer optimisme. Mensen met de A-variant van het gen bleken bijvoorbeeld vaker depressief te zijn.

WIST U DAT…

Voorspellen
“Soms zijn mensen sceptisch over het feit dat genen elke vorm van gedrag of stemming kunnen voorspellen,” weet onderozeker Shelley Taylor. “Ik denk dat we nu hebben aangetoond dat genen dat wel doen.” Ze benadrukt echter dat genen misschien ons gedrag wel kunnen voorspellen, maar niet kunnen bepalen.

Lotsbestemming
“Sommige mensen denken dat genen een lotsbestemming zijn. Dat is absoluut niet het geval.” Het ontdekte gen is slechts één van de vele factoren die invloed uitoefenen op bijvoorbeeld depressies. Ook andere factoren spelen een doorslaggevende rol. Bijvoorbeeld opvoeding.

De onderzoekers publiceerden hun studie in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze zijn van plan om het gen nog verder te bestuderen.

Bronmateriaal

"Psychologists discover a gene's link to optimism, self-esteem" - Physorg.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door AJ Cann (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd