Wetenschappers ontdekken ‘obesitas-gen’

  obesitas

  Het gen lijkt een belangrijke veroorzaker te zijn van obesitas. Dat suggereren experimenten met muizen.

  Het gen in kwestie is te vinden in elke cel in het lichaam en codeert voor het eiwit 14-3-3zeta. Wanneer onderzoekers het gen in muizen uitschakelden, nam de hoeveelheid wit vet maar liefst met vijftig procent af. Wit vet wordt aangeduid als ‘ongezond vet’ en in verband gebracht met obesitas, hartziekten en diabetes. Wat opmerkelijk is, is dat het uitschakelen van het gen resulteerde in aanzienlijk minder vet ondanks dat de muizen dezelfde hoeveelheid voedsel naar binnen werkten.

  Meer experimenten
  Tijdens andere experimenten werden muizen gefokt met meer 14-3-3zeta in hun lijf. Die muizen waren aanzienlijk groter en ronder dan de controlegroep en hadden gemiddeld 22 procent meer wit vet in hun lijf wanneer ze hun dieet met veel calorieën volgden.

  WIST JE DAT…

  Vetcellen
  “Mensen krijgen er op twee manieren vet bij,” legt onderzoeker Gareth Lim uit. “Door een vermenigvuldiging van hun vetcellen en door de expansie van individuele vetcellen. Dit eiwit (14-3-3zeta) beïnvloedt zowel het aantal vetcellen als de omvang ervan doordat het een rol speelt in de groeicyclus van deze cellen.”

  De onderzoekers hopen dat hun ontdekking kan leiden tot een behandeling die obesitas kan voorkomen of aanpakken. Door het gen in kwestie te onderdrukken of het eiwit waar dit gen voor codeert te blokkeren, kan wellicht voorkomen worden dat de hoeveelheid vet toeneemt.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd