Wetenschappers maken voor het eerst ingewanden uit stamcellen

Onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd om weefsel van menselijke ingewanden uit stamcellen te laten ‘groeien’. Het resultaat lijkt qua uiterlijk in de verste verte niet op onze ingewanden, maar bevat wel alle benodigde cellen en functies. En daarmee is het een doorbraak: mogelijk kunnen de uit stamcellen gegroeide weefsels in de toekomst beschadigde organen of weefsels vervangen.

De stukjes weefsel zijn slechts enkele millimeters groot. Ze zijn allemaal voortgekomen uit een proces dat maanden heeft geduurd.

Groeien
De onderzoekers namen eerst enkele menselijke huidcellen en zetten deze om in pluripotente stamcellen. Deze cellen kunnen uitgroeien tot elk type weefsel. Vervolgens werden de stamcellen in contact gebracht met de weefsels die in de binnenkant van onze ingewanden zitten. Zodra de stamcellen bevestigd waren, werden ze gestimuleerd om flink te groeien.

WIST U DAT…

…stamcellen onlangs een verlamde aap genazen?

Embryo
Door de cellen in een driedimensionaal systeem te laten groeien, konden deze ook de functies en structuren vormen die we in de menselijke ingewanden vinden. Welbeschouwd zijn de weefsels op een soortgelijke manier als in embryo’s ontstaan.

Natuurlijk is er nog een hoop werk te doen. Zo vormden de stamcellen ook lagen met spieren. Dat betekent dat het weefsel in staat is om voedsel door de ingewanden te geleiden. Maar de aansturing van deze spieren is nog lastig; de volgende stap is het ontwikkelen van zenuwcellen die die taak op zich nemen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd