‘Met het bord op schoot’ werkt snoepen in de hand

Mensen die eten terwijl ze sterk worden afgeleid, bijvoorbeeld door een televisieprogramma of computerspelletje, ‘vergeten’ sneller dat ze al een maaltijd achter de kiezen hebben. Die vergeetachtigheid zorgt ervoor dat deze mensen (kort) na de maaltijd een hongergevoel krijgen en meer gaan snacken en snoepen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

De wetenschappers verzamelden een aantal proefpersonen en verdeelden die ploeg in tweeën. De ene groep kreeg een maaltijd en speelde tijdens het nuttigen van het voedsel een computerspelletje. De andere groep at dezelfde maaltijd, maar zonder afleidingen.

Vol
Na de maaltijd gaven de proefpersonen die met het bord op schoot hadden gegeten aan dat ze een veel minder ‘vol’ gevoel hadden. De mensen die aan tafel hadden gegeten, hadden daar geen last van.

Snack
Maar ook op lange termijn bleek de afleiding effect te hebben. Dertig minuten nadat de maaltijd op was, aten de afgeleide proefpersonen twee keer zoveel snacks dan de mensen in de andere groep.

WIST U DAT…

…een grote verbeelding ervoor zorgt dat u minder eet?

Vergeten?
Als laatste experiment vroegen de onderzoekers alle proefpersonen naar de ingrediënten van hun maaltijd. De proefpersonen die met het bord op schoot hadden gegeten konden die vraag aanzienlijk minder goed beantwoorden dan de proefpersonen die niet waren afgeleid.

De studie benadrukt hoe belangrijk het is om echt ‘te tafelen’. Ook blijkt dat het geheugen een cruciale rol speelt als het gaat om de hoeveelheid voedsel die we naar binnen werken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd