Wetenschappers maken hetero-muis lesbisch

  Wetenschappers hebben uit de embryo’s van muizen een gen verwijderd en er zo voor gezorgd dat de babymuisjes lesbisch werden. De eenvoudige procedure zorgt ervoor dat muizen de voordelen van een mannelijke partner niet meer inzien en met andere vrouwtjes proberen te paren.

  De wetenschappers schakelden het gen FucM uit. Dit gen beïnvloedt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam. Doordat dit gen werd verwijderd, gingen de vrouwtjes zich als het gaat om hun seksuele voorkeur letterlijk als mannetjes gedragen. “De gemuteerde vrouwelijke muis onderging een licht gewijzigde ontwikkeling in het brein waardoor dit met betrekking tot de seksuele voorkeur sterk gaat lijken op het mannelijk brein,” vertelt onderzoeker Chankyu Park.

  Gen
  Wetenschappers zoeken al heel lang naar een genetische aanwijzing die kan verklaren waarom iemand homoseksueel of heteroseksueel is. Volgens Park wil zijn studie niet zeggen dat die verklaring er nu is. Het is onmogelijk om vast te stellen of het proces dat in de muizen gesignaleerd is, ook in mensen zo werkt.

  Oestrogeen
  Door de verwijdering van het gen werden de muizen aan meer oestrogeen blootgesteld en was het brein niet in staat om deze hormonen eruit te filteren. Het gevolg: de vrouwtjes werden mannelijker. Vaststaat dat oestrogeen op mensen niet datzelfde effect heeft.

  Park hoopt nu te onderzoeken wat het gen precies met mensen doet. Hij is zich er echter wel degelijk van bewust dat het lastig kan zijn om voor dit onderzoek proefpersonen te vinden.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd