Wetenschapper wordt Inuit

Dr. Stephen Pax Leonard vertrekt aanstaande zondag naar Groenland. Hij heeft een bijzondere missie: Inuit worden. Hij wil een jaar lang als Inuit leven en in die tijd de literatuur, liederen en mythes van het volkje archiveren. Dat is hard nodig, want de cultuur en de taal van de Inuits worden ernstig bedreigd; de klimaatverandering speelt het volkje parten.

Leonard vestigt zich komende week in Qaanaaq in het verre noorden van het land. Hij wil zo spoedig mogelijk het lokale dialect onder de knie krijgen en beginnen met het registreren van al het moois dat de Inuits te bieden hebben.

Dun ijs
De Inuits zijn het meest noordelijk levende volk ter wereld en komen door te jagen en te verzamelen aan voedsel. Jarenlang ging het hen voor de wind, maar dat is aan het veranderen. “De reden daarvoor is de opwarming van de aarde,” vertelt Leonard. “Hun levensstijl is bijna geheel gebaseerd op de jacht op zeedieren. Ze staan er op om traditionele jachtmethodes te gebruiken: hondensleeën en kajaks. Maar omdat het ijs steeds dunner wordt, is het steeds gevaarlijker om zo te reizen en te jagen.”

Bedreigd
Het taaltje van de Inuits wordt door het volk gebruikt om hun geschiedenis, spiritualiteit en grootmoeders wijsheden over te brengen. Maar de taal is nooit echt opgeschreven en dreigt in de toekomst verloren te gaan. Net als de verhalen en cultuur van de Inuits die er zo nauw met samenhangen. Er zijn op dit moment slechts 1000 mensen die de taal van de Inuits spreken.

Komende generaties
Leonard wil de taal in de komende maanden gaan vastleggen en aan de bevolking in geschreven vorm overhandigen. Op deze manier blijft de taal hopelijk ook voor toekomstige generaties bewaard. “Als hun taal verdwijnt, verdwijnt ook hun erfgoed en identiteit.”

Dieet
Leonard heeft er zin in, maar weet ook dat het niet gemakkelijk zal worden. Hij krijgt te maken met flinke kou (zo’n 25 graden onder nul) en duisternis. “De zon gaat op 24 oktober onder en komt pas op 8 maart weer op. Dat wordt lastig.” Maar het moeilijkste is toch wel het dieet, zo meent Leonard. Want de Inuit eten alleen maar zeedieren. “Het zal zeehond, walrus en narwal (een soort walvis, red.) worden. Een extreem vet dieet met weinig koolhydraten en heel weinig fruit en groenten. Dus ik leef deels ook op vitaminesupplementen.”

De Inuit werden in 1818 door de Schotse ontdekkingsreiziger John Ross ontdekt. Tot die tijd hadden de Inuits altijd gedacht dat ze de enigen op de hele wereld waren. De komende decennia komt het volk voor een moeilijke keuze te staan: blijven de Inuits met heel veel moeite in het noorden wonen of zakken ze naar het moderne leven in het zuiden af?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd