Universiteit Utrecht nog niet terug op oude niveau

De top 50 beste universiteiten ter wereld is bekend gemaakt. Op de vijftigste plek staat de enige Nederlandse universiteit op de lijst: Universiteit Utrecht. De universiteit is echter nog niet terug op haar oude niveau. De beste universiteit ter wereld is volgens de Academic Ranking of World Universities de Amerikaanse Harvard universiteit. Hierna volgen Berkeley en Stanford.

De vijftigste plek voor Universiteit Utrecht is niet opvallend goed. Enkele jaren geleden verbleef de universiteit op een stabiele veertigste plaats. In 2008 viel Utrecht naar een 47ste plek, vorig jaar daalde de universiteit naar plaats 52 en dit jaar boekt Utrecht twee plaatsen winst.

De Academic Ranking of World Universities is een initiatief van de universiteit van Shanghai. De universiteit bekijkt elk jaar duizenden universiteiten. Een belangrijke graadmeter om de waarde van een universiteit te meten is door te onderzoeken hoeveel publicaties een onderwijsinstelling in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften heeft gekregen.

Een andere Nederlandse universiteit die jaarlijks in de top 100 staat is Universiteit Leiden. Verder ontbreken Nederlandse universiteiten.

U vraagt zich waarschijnlijk af of de universiteit van Shanghai zichzelf ook in de top 50 zet. Het antwoord is nee. In de top 100 stond de laatste jaren geen enkele Chinese universiteit.

Bronmateriaal

"ARWU" - ARWU (website is momenteel down)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd