Wetenschapper ontdekt geogliefen in Peru

Een Italiaanse onderzoeker heeft mogelijk in Peru een uitgebreid netwerk van geogliefen ontdekt. Amelia Carolina Sparavigna merkte de tekeningen op het aardoppervlak op toen ze satellietfoto’s bestudeerde. De tekeningen beelden volgens Sparavigna vogels, slangen en andere dieren uit en zouden honderden jaren geleden door mensen zijn aangelegd.

“Deze regio is bedekt met aaneengesloten muren en verhoogde velden met kanalen ertussen,” vertelt Sparavigna. “Het werk vertegenwoordigt een bijna onvoorstelbare inspanning om de grond, temperatuur en vochtigheid voor de gewassen te verbeteren.” Maar het zijn niet alleen landbouwkundige ingrepen. Het lijkt erop dat de velden zo zijn aangelegd dat deze vanuit de lucht figuren vormen. “Het lijken geogliefen.”

Nazcalijnen
Geogliefen zijn heel bekend in Zuid-Amerika en daarbuiten. Neem bijvoorbeeld de Nazcalijnen (zie hiernaast) in het zuiden van Peru. Volken die ooit nabij de Andes en Amazone woonden, probeerden met de tekeningen orde, structuur en schoonheid aan de natuur toe te voegen.

Twijfel
De door Sparavigna ontdekte geogliefen zijn afbeeldingen van slangen, landschildpadden, vissen, gordeldieren en abstracte tekeningen. Expert en antropoloog Clark Erickson begrijpt de interpretatie van Sparavigna heel goed. “De patronen zijn complex en sommige structuren reflecteren de concepten die deze volken er met betrekking tot kosmologie, structuur, sociale organisatie, meetsystemen en kunst op nahielden.” Maar of de interpretatie van Sparavigna helemaal klopt, betwijfelt de antropoloog. “De identificering van bepaalde symbolen zoals vogels en slangen zijn niet overtuigend. Wat in de ene afbeelding bijvoorbeeld een vleugel van een vogel lijkt te zijn, is een modern geploegd veld.”

Bedreigd
Sparavigna grijpt de twijfels van Erickson aan om te wijzen op de grote dreiging ten opzichte van de geogliefen. Boeren zijn zich vaak niet van de tekeningen bewust en veranderen een landschap regelmatig. Dat gaat ten koste van de eeuwenoude afbeeldingen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat deze tekeningen op korte termijn beschermd erfgoed worden.

Discovery News maakte een slideshow van de geogliefen. Die kunt u hier bekijken.

De kleine foto helemaal bovenaan is van de hand van Amelia Carolina Sparavigna.

Bronmateriaal

"Possible geoglyphs spotted in Peru" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd