Wetenschappers hebben onlangs duizenden Egyptische mummies en oude skeletten onderzocht en weinig bewijs gevonden dat erop wijst dat kanker in die tijden veel voorkwam. Ze concludeerden dan ook dat kanker een moderne ziekte is die veroorzaakt wordt door kankerverwekkende stoffen die door mensen vervaardigd zijn. Maar klopt dat wel?
De onderzoekers bestudeerden tienduizenden skeletten en honderden mummies en vonden slechts enkele gevallen van kanker. Ook bestudeerden de wetenschappers oude teksten uit Egypte en Griekenland. Daaruit blijkt dat kanker in ieder geval geen veelvoorkomende ziekte was. De onderzoekers concluderen op basis van hun studie dat kanker een moderne ziekte is. Blootstelling aan door mensen vervaardigde kankerverwekkende stoffen is vooral een boosdoener, zo menen de wetenschappers.
Natuurlijk
Kankerbestrijdende organisaties kunnen zich niet vinden in het onderzoek. Vooral de volgende uitspraak van één van de onderzoekers is tegen het zere been. “Er is niets in de natuurlijke omgeving wat kanker veroorzaakt. Dus het moet een door mensen gemaakte ziekte zijn die te maken heeft met vervuiling en veranderingen in ons dieet en levensstijl.” De organisaties wijzen erop dat er vele natuurlijke oorzaken voor kanker zijn waar de mens niets aan kan doen. Denk aan blootstelling aan zonlicht, ontstekingen en genetische factoren.
WIST U DAT…
Te jong
Onderzoekers twijfelen op hun beurt ook of de conclusies wel gerechtvaardigd zijn. Vrijwel alle mummies en skeletten die de wetenschappers onderzochten waren van mensen die voor hun vijftigste stierven. En dat terwijl kanker een ziekte is die vaak daarna de kop opsteekt.
Kankerbestrijdende organisaties zijn bang dat mensen door het onderzoek het idee krijgen dat kanker enkel ontstaat door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Dat zou ervoor zorgen dat ze het idee krijgen dat ze niets tegen kanker kunnen doen. En dat is onterecht, zo menen de organisaties. Een andere levensstijl – bijvoorbeeld stoppen met roken, meer bewegen, minder alcohol en gezonder eten – kan al flink bijdragen.