Wetenschapper laat mensen schrijven met hun ogen

Dankzij een nieuwe technologie is het nu mogelijk om te schrijven met uw ogen. Een ideale oplossing voor mensen die bijvoorbeeld door een verlamming niet langer kunnen spreken of hun armen kunnen bewegen.

Wetenschapper Jean Lorenceau beschrijft de nieuwe technologie in het blad Current Biology. Hij toont aan dat mensen, in tegenstelling tot wat vaak werd gedacht, in staat zijn om hun ogen met een vloeiende beweging in een bepaalde richting te laten kijken. “De ontdekking voorziet ons ook van een manier om die vloeiende bewegingen van het oog te gebruiken als een pen om mee te tekenen, schrijven of een handtekening te zetten,” stelt Lorenceau.

Ogen
Onze ogen bewegen eigenlijk altijd. Helaas is het in de praktijk heel lastig gebleken om de ogen op een vloeiende manier heel bewust in een bepaalde richting te sturen. Zouden de ogen dan wel geschikt zijn om duidelijk leesbare letters te produceren? Lorenceau ontdekte bij toeval van wel. Hij ontdekte dat hij zijn eigen oogbewegingen kon controleren.

Schrijven met uw ogen: het kan nu. En dit is het resultaat. Afbeelding: Lorenceau et al., Current Biology.
Aanpak
Lorenceau gebruikte daarvoor een techniek die bekend staat als reverse phi. De proefpersonen keken naar een scherm met daarop een visuele illusie: ze zagen een stip die helemaal wit werd, dan weer helemaal zwart werd, weer wit werd, enzovoort. Wanneer de proefpersonen hun ogen in een bepaalde richting bewogen, leek het alsof de stip in die richting mee bewoog. Omdat de ogen heel goed in staat zijn om een bewegend object te volgen, stelt het stipje mensen in staat om hun oogbewegingen op een vloeiende manier te controleren.

Oefenen
En dat kostte niet veel moeite of energie. Proefpersonen trainden vier keer een half uurtje en daarna hadden ze het onder de knie en konden ze met hun ogen bijna net zo snel schrijven als ze normaal met hun handen deden. “Na een korte training krijgen proefpersonen de volledige controle over hun oogbewegingen en kunnen ze cijfers, woorden of tekeningen maken,” zo schrijft Lorenceau. “Voor mensen die hun ledematen niet kunnen bewegen, is dit een snelle, creatieve en persoonlijke methode om zich taalkundig en emotioneel uit te drukken.”

Lorenceau ziet verschillende mogelijkheden voor zijn methode. Niet alleen mensen die hun ledematen niet kunnen bewegen, zijn erbij gebaat. Ook mensen die meer controle zouden willen hebben over hun oogbewegingen (bijvoorbeeld atleten of chirurgen) kunnen ermee aan de slag.

Bronmateriaal

"Un nouveau dispositif pour écrire avec les yeux" - UPMC.fr
"Writing in cursive with your eyes only" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Saskia Biermann (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd