Eerste robot die op water kan lopen en springen, is een feit

Wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die niet alleen over water kan lopen, maar er ook op kan op en neer springen. De onderzoekers lieten zich inspireren door de schaatsenrijder.

Het is niet voor het eerst dat een robot is ontwikkeld die over water kan lopen. Wel nieuw is dat de robot zowel over water kan lopen als op water kan springen. En dat was nog een stuk ingewikkelder dan het misschien lijkt.

Schaatsenrijder
Zoals gezegd is de robot geïnspireerd op de schaatsenrijder. Deze insecten springen op het wateroppervlak. Om een robot ook zo ver te krijgen, moest deze zich op het wateroppervlak afzetten. Meestal zakken zijn pootjes daarbij door het wateroppervlak heen. De onderzoekers bedachten een andere techniek. Ze maakten de pootjes van de robot van poreus, waterafstotend foam.

WIST U DAT…

Ver springen
Het resultaat mag er zijn. De robot weegt 1100 keer meer dan een schaatsenrijder. En toch kan deze meer dan 14 centimeter ver springen. Er zijn zelfs experimenten geweest waarbij de robot 35,5 centimeter ver sprong. Die afstand is meer dan twee keer zo groot als de afstand tussen de ‘kop’ en ‘staart’ van de robot.

Uiteindelijk hopen de onderzoekers dat hun studie leidt tot een robot die over water kan wandelen, maar ook obstakels op het water uit de weg kan gaan door erover heen te springen. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Applied Materials & Interfaces.

Bronmateriaal

"The first robot that mimics the water striders’ jumping abilities" - ACS.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig van de American Chemical Society.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd