Wetenschap werkt aan zonnebrandpil

Wetenschappers werken aan een pil die ons kan beschermen tegen de zon. Ze laten zich daartoe inspireren door bedreigd koraal.

De onderzoekers namen enkele monsters van het Great Barrier Reef nabij Australië. Ze verdiepten zich met name in het bedreigde Acropora-koraal. Dit koraal weet zich zeer goed beschermd tegen de zon. Zo goed zelfs dat mensen er een beetje jaloers op mogen zijn.

Algen
“Wat we ontdekt hebben, is dat algen die in het koraal leven een stofje aanmaken dat waarschijnlijk naar het koraal getransporteerd wordt,” legt onderzoeker Paul Long uit. “Het koraal zet het dan om in een zonnebrand voor zowel het koraal zelf als de algen. We hebben ook gezien dat vissen die van het koraal eten baat hebben bij de bescherming.”

WIST U DAT…

…ook steeds meer walvissen verbranden door de zon?

Genetische code
De onderzoekers hebben de genen die ervoor zorgen dat het koraal zo goed beschermd is reeds gevonden. Ze gaan het stukje genetische code nu kopiëren en in een bacterie stoppen die het beschermende stofje snel en in grote hoeveelheden moet produceren.

Waarom bacteriën?
Er wordt heel bewust voor deze aanpak gekozen: de onderzoekers willen het goedje niet uit het reeds bedreigde koraal halen. Zodra de bacterie het beschermende stofje heeft gecreëerd, kunnen de experimenten starten. “Zodra we het stofje hebben nagemaakt kunnen we het in een lotion stoppen en testen op huid die is vrijgekomen bij een buikwandcorrectie.”

Pil
Uiteindelijk willen de onderzoekers zo een pil ontwikkelen die mensen beschermt. Ze nemen een pil met daarin de stofjes in en hun lichaam zet die om in bescherming. Maar dat is iets voor de toekomst: eerst moet de lotion getest worden.

Overigens heeft het onderzoek niet alleen implicaties voor de volksgezondheid. De stofjes zouden ook gebruikt kunnen worden om gewassen tegen de zon te beschermen.

Bronmateriaal

"Coral could hold key to sunscreen pill" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door N kw (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd