Hitte verraadt uw pincode

Wetenschappers hebben ontdekt dat uw vingers bij het intoetsen van uw pincode hitte achterlaten en zo na afloop verraden wat de cijfers zijn.

De onderzoekers toetsten een pincode in en maakten op verschillende momenten (kort) erna met behulp van een digitale infraroodcamera foto’s van de toetsen. Zo konden ze exact achterhalen welke toetsen waren ingedrukt.

Foto
Wanneer er direct na het intoetsen van de code een foto werd gemaakt, konden de onderzoekers in tachtig procent van de gevallen vaststellen welke cijfers waren ingedrukt. Maar ook een minuut nadat de toetsen waren ingedrukt, was in vijftig procent van de gevallen nog exact vast te stellen welke cijfers de pincode bevatte.

WIST U DAT…

…vingerafdrukscans in de toekomst dode vingers toegang kunnen weigeren?

Volgorde
De cijfers achterhalen bleek een makkie, maar nu de volgorde nog. Ook dat is mogelijk dankzij de hitte van uw vingers, maar het is wel een stukje moeilijker. Zelfs als de onderzoekers direct na het intoetsen een foto maakten, was het slechts in twintig procent van de gevallen mogelijk om de volgorde vast te stellen.

De hitte laat goed zien welke cijfers zijn ingedrukt. Foto: UCSD

Moeten we ons nu zorgen gaan maken over de mensen die achter ons staan te wachten in de rij voor de geldautomaat? De onderzoekers denken van niet. Infraroodcamera’s zijn vrij duur (zo’n 1300 euro huur per maand en het tienvoudige als u er zelf één wilt kopen). Bovendien werkt de methode alleen bij pinapparaten met plastic toetsen. De onderzoekers kunnen zich dan ook niet voorstellen dat iemand zijn toevlucht neemt tot deze methode. Iemand die net gepind heeft, beroven zou een stuk gemakkelijker (en goedkoper) zijn. Maar voor dieven die echt high-tech willen gaan: de mogelijkheid is er.

Bronmateriaal

"Heat from Fingertips Could Help ATM Hackers" - Technologyreview.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door William Grootonk (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd