Wetenschap stelt vast hoe lang je wimpers idealiter moeten zijn

wimper

Wimperextensions zijn doorgaans een slecht idee. Tot die conclusie komen onderzoekers nu ze de ultieme lengte van de wimper hebben vastgesteld. De ideale wimperlengte is een derde van de breedte van het oog.

Vrouwen kunnen er maar wat druk mee zijn: hun wimpers. Er moet een verfje op. Ze moeten zo af en toe bijgeknipt en uitgekamd. En sommigen zetten zelfs wimperextensions in voor een zwoelere blik. Je zou bijna vergeten dat wimpers meer zijn dan een modeaccessoire: ze hebben een functie. Ze beschermen het vochtige oog tegen uitdroging en voorkomen dat fijne deeltjes in het oog belanden. “Wimpers zijn de eerste verdedigingslinie van het oog,” stelt onderzoeker Guillermo Amador. “Ze vullen het geavanceerde traanbuisjessysteem aan en voorkomen zo mogelijk de frequentie waarmee we met onze ogen moeten knipperen.”

Best
Wimpers zijn dus heel functioneel. Maar wanneer presteren onze wimpers het best? Dat hebben onderzoekers nu uitgezocht. Hun resultaten zijn terug te vinden in het blad Interface.

De wimpers van een geit. Afbeelding: Guillermo Amador.
De wimpers van een geit. Afbeelding: Guillermo Amador.

Dieren
De onderzoekers bestudeerden de wimpers van 22 totaal verschillende zoogdieren. Om de ideale wimperlengte vast te kunnen stellen, maakten de onderzoekers onder meer gebruik van een windtunnel. In die windtunnel achterhaalden ze hoe lang de wimpers moesten zijn om te voorkomen dat de ogen uitdroogden of bezaaid werden met fijne deeltjes. Uit het onderzoek blijkt – best verrassend – dat de ideale wimperlengte voor alle zoogdieren ruwweg hetzelfde was. Namelijk ongeveer een derde van de breedte van het oog.

Langer
Men zou verwachten dat voor wimpers geldt: hoe langer hoe beter. Maar dat is niet het geval, zo stellen de onderzoekers. Te lange wimpers zorgen er namelijk juist voor dat de luchtstroom richting het oog wordt geleid waardoor het sneller uitdroogt.

Het onderzoek heeft niet alleen implicaties voor dames en hun nepwimpers. De onderzoekers wijzen erop dat we ons kunnen laten inspireren door de wimper wanneer we bijvoorbeeld gevoelige oppervlakken willen beschermen tegen stof en andere viezigheid.

Bronmateriaal

"Eyelashes" - Amador.gatech.edu

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd