Een piepkleine oplossing voor een groot probleem: een nanodeeltje lijkt een einde te kunnen maken aan elke allergie.
Het afbreekbare nanodeeltje werkt eigenlijk net zo als het Trojaanse paard uit de Griekse mythologie. Het stofje waar mensen allergisch voor zijn, wordt in het nanodeeltje gestopt. Het nanodeeltje wordt vervolgens in het lichaam gebracht. Maar doordat er een nanodeeltje rond de allergenen zit, reageert het lichaam er niet op. Het ziet het nanodeeltje als onschadelijk afval en dus wordt het nanodeeltje geconsumeerd door een macrofaag, een cel die dienst doet als een soort stofzuiger. “De stofzuiger-cel presenteert de allergeen aan het immuunsysteem op een manier die stelt: ‘Geen zorgen, dit hoort hier’,” legt onderzoeker Stephen Miller uit. Het immuunsysteem stopt daarop met het aanvallen van dit allergeen en daarmee is ook de allergische reactie verholpen.
Experimenten
Experimenten met muizen zijn veelbelovend verlopen. Onderzoekers pasten de muizen zo aan dat deze allergisch waren voor ei-eiwit. De muizen hadden reeds antistofjes tegen dit ei-eiwit in hun bloed en wanneer ze het ei-eiwit binnenkregen, ontstond een allergische reactie in de vorm van astma. De onderzoekers verpakten het ei-eiwit in een nanodeeltje en brachten het in de longen van de muizen aan. Na de behandeling met het nanodeeltje vertoonden de muizen wanneer ze aan het eiwit werden blootgesteld geen allergische reactie meer.
Auto-immuunziekten
Eerder toonden onderzoekers al aan dat de methode gebruikt kan worden om auto-immuunziekten zoals MS en coeliakie aan te pakken. En nu blijkt dus dat de methode ook heel geschikt is om allergieën te verhelpen. “Het is een universele behandeling,” legt Miller uit. “Afhankelijk van welke allergie je wilt uitschakelen, stop je het nanodeeltje vol met pollen of een pinda-eiwit.”
Tot op heden beperken de experimenten zich tot muizen, maar daar kan wel eens snel verandering in komen. Het nanodeeltje bestaat namelijk uit een biopolymeer dat reeds is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Wellicht kan het dan ook snel onder mensen getest worden.