Wetenschap komt met coating die rimpels tijdelijk vermindert

Onderzoekers hebben een nieuw, dun materiaal ontwikkeld dat de huid tijdelijk kan beschermen en strak trekken, waardoor rimpels verdwijnen.

Wanneer je huid ouder wordt, wordt deze minder stevig en minder elastisch. En daardoor is de huid minder goed in staat om te beschermen tegen extreme temperaturen, giftige stoffen, straling en micro-organismen. Zo’n tien jaar geleden besloten onderzoekers dat probleem aan te pakken. “We begonnen na te denken hoe we de eigenschappen van een huid konden controleren en wel door deze te bedekken met polymeren,” vertelt onderzoeker Daniel Anderson. Die coating moest natuurlijk onzichtbaar zijn en ook lekker zitten.

Net als een jonge, gezonde huid
De onderzoekers bestudeerden meer dan 100 polymeren en vonden er uiteindelijk eentje die heel geschikt was. Van deze kandidaat konden ze een coating maken die net zo sterk en elastisch was als een gezonde, jonge huid. Die coating kan – als een soort tweede huid – op de huid worden aangebracht. “Het is een onzichtbare laag,” vertelt Anderson. En dat onzichtbare laagje kan de huid bijvoorbeeld beschermen tegen ultraviolette straling.

Rimpels en huidzakjes
De coating kan ook gebruikt worden voor cosmetische doeleinden, zo blijkt uit experimenten. De onderzoekers brachten de coating aan op de ‘huidzakjes’ die onder de ogen kunnen ontstaan als de huid ouder wordt. Zodra de coating werd aangebracht, werd de huid onder de ogen strakker en dat bleef gedurende 24 uur zo.

Links zie je wat er gebeurt als de coating aan wordt gebracht op de huid onder het oog. Rechts zie je de situatie zonder coating. Afbeelding: Olivo Labs.
Links zie je wat er gebeurt als de coating aan wordt gebracht op de huid onder het oog. Rechts zie je de situatie zonder coating. Afbeelding: Olivo Labs.

Maar de onderzoekers zien nog meer mogelijkheden voor de ‘tweede huid’. Zo kan deze in de toekomst wellicht gebruikt worden om medicijnen af te leveren op specifieke stukjes huid. Dat kan een uitkomst zijn voor mensen met huidproblemen, zoals bijvoorbeeld eczeem. “Ik denk dat het grote mogelijkheden biedt, zowel voor cosmetische als niet-cosmetische toepassingen,” stelt onderzoeker Thahn Nga Tran, een dermatoloog die niet bij het onderzoek betrokken was. “Zeker als je er anti-microbiële stoffen of medicijnen in kunt stoppen.”

Bronmateriaal

"New material temporarily tightens skin" - Massachusetts Institute of Technology

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd