Egyptologen verdeeld over verborgen ruimtes in Toetanchamons graf

  Tijdens een internationale conferentie zijn de laatste radarscans van het graf besproken en blijken lang niet alle archeologen ervan overtuigd te zijn dat de tombe iets verbergt.

  Egyptoloog Nicholas Reeves publiceerde eind vorig jaar een paper waarin hij beweerde dat achter de grafkamer van Toetanchamon nog twee verborgen ruimtes schuilgaan. Wereldnieuws was het. Natuurlijk volgde er een onderzoek om de hypothese te toetsen. Er werden radarscans gemaakt van Toetanchamons laatste rustplaats en die scans suggereren dat er achter de grafkamer inderdaad twee ruimtes zijn.

  Vijftig procent
  Afgelopen weekend kwamen archeologen uit binnen- en buitenland in Egypte bijeen om de scans te bespreken. Voormalig minister van oudheden Mamdouh Eldamaty liet weten dat alle tot op heden verzamelde gegevens erop wijzen dat er een vijftig procent kans is dat er daadwerkelijk een ruimte achter de grafkamer zit.

  Stel dat…

  …er daadwerkelijk ruimtes achter Toetanchamons tombe schuilgaan, wat is dan de waarde van die ontdekking? Egyptoloog Olaf Kaper vertelde er eerder op Scientias.nl alles over. Lees zijn verhaal hier!

  Onafhankelijke commissie
  Het zijn percentages waar voormalig minister van oudheden Zahi Hawas niet van onder de indruk is. Hij haalde tijdens de conferentie fel uit naar Reeves en zijn hypothese. Hawas stelde dat radarscans niet voldoende zijn om een archeologische ontdekking te doen. Hij ging zelfs nog een stap verder en pleitte voor de vorming van een onafhankelijke commissie – bestaande uit archeologen en radarexperts – die het werk in de tombe overzien. Daarnaast liet hij weten helemaal niets te zien in de hypothese van Reeves die stelt dat het graf van Nefertiti achter de grafkamer van Toetanchamon schuilgaat.

  Boren
  De huidige minister van oudheden probeerde de boel te sussen. Hij beloofde dat er pas in de muren van de grafkamer van Toetanchamon geboord gaat worden als 100 procent zeker is dat achter die muren een andere ruimte schuilgaat.

  Aanbevelingen
  Uiteindelijk rolden uit de conferentie een aantal aanbevelingen, gericht aan het adres van het Egyptische ministerie van oudheden. Het belangrijkste advies? Meer en tevens op andere manieren dan middels radarscans onderzoek doen.

  En zo blijft het dus nog even spannend of er inderdaad verborgen ruimtes zijn en wat er dan in die ruimtes te vinden is.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd