Wetenschap is behandeling tegen uitzaaiingen op het spoor

metastase

Wetenschappers hebben een behandeling ontdekt die uitzaaiingen kan voorkomen. En dat is een wereldprimeur. De behandeling blijkt in staat om te voorkomen dat modellen van menselijke tumoren in muizen zich verspreiden.

De onderzoekers richtten zich tijdens hun studie op mitochondriën in tumorcellen. Mitochondriën zijn de energiecentrales van cellen, maar wanneer hun functie iets wordt aangepast, kunnen ze de migratie van cellen promoten. In het geval van tumorcellen resulteert dat dus in metastase, oftewel uitzaaiingen.

De onderzoekers bestudeerden de mechanismen die aan de veranderingen van de mitochondriën in tumorcellen ten grondslag liggen. Ze tonen aan dat de mitochondriën onder specifieke omstandigheden meer superoxide ionen (vrije radicalen) produceren. Deze overproductie van superoxide leidt tot metastase en de groei van de tumor.

Nu is er een stofje bekend dat de productie van deze superoxide kan tegengaan. Het gaat om specifieke antioxidanten, zoals bijvoorbeeld MitoTEMPO. Maar kunnen deze antioxidanten ook voorkomen dat kanker zich uitzaait? De onderzoekers zetten een aantal experimenten met muizen op om dat te achterhalen. De resultaten zijn bijzonder hoopgevend. De antioxidanten bleken uitstekend in staat te zijn om de migratie van tumorcellen te voorkomen. Nader onderzoek moet aantonen of de antioxidanten werkelijk het antwoord op uitzaaiingen zijn.

Hoe kanker zich verspreidt. Afbeelding: Jane Hurd / National Cancer Institute.
Hoe kanker zich verspreidt. Afbeelding: Jane Hurd / National Cancer Institute.

Bronmateriaal

"A world first: Researchers identify a treatment that prevents tumor metastasis" - Université catholique de Louvain (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd