WISE kiekt komeet die deed alsof hij een planetoïde was

komeet

Ruimtesonde WISE heeft een fraaie foto gemaakt van C/2013 UQ4: een komeet die zich enige tijd voordeed als planetoïde. Op de foto schittert niet alleen de komeet zelf, maar ook zijn meer dan 100.000 kilometer lange stofstaart.

De komeet C/2013 UQ4 werd in oktober vorig jaar ontdekt. Toen leek de komeet nog niet actief en werd deze aangezien voor een planetoïde. En ook op beelden die WISE op 31 december vorig jaar van de komeet maakte, was deze niet actief. Maar sindsdien is er een hoop veranderd.

Begin deze maand maakte WISE deze foto van de komeet. En daarop zien we een bijzonder actieve komeet met een stofstaart die meer dan 100.000 kilometer lang is. WISE maakte de foto kort nadat de komeet – die 450 jaar nodig heeft om een rondje rond de zon te voltooien – het dichtst bij onze ster in de buurt kwam.

De spectaculaire activiteit die we hier zien, is is het resultaat van het sublimeren van ijs aan boord van de komeet. Nog spectaculairder wordt het als je bedenkt dat dit ijs nog stamt uit de tijd waarin de planeten in ons zonnestelsel ontstonden. Het is dus zo’n 4,5 miljard jaar oud!

Bronmateriaal

"NEOWISE Spots a Comet That Looked Like an Asteroid" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd