Weinig eten houdt het brein jong

Het brein van mensen die teveel eten, wordt sneller oud. Weinig eten daarentegen houdt het brein jong, zo blijkt uit onderzoek.

Het draait allemaal om het molecuul CREB1. Dit molecuul blijkt genen die in verband worden gebracht met een lang leven en een goed functionerend brein, te activeren. De wetenschappers ontdekten dat de activiteit van het molecuul CREB1 sterk bepaald wordt door de hoeveelheid calorieën die worden genuttigd.

Waarom..?

Waarom smaakt Aziatisch eten anders dan westers eten? Lees het hier!

Muizen
Tenminste: dat geldt voor muizen. De onderzoekers gaven groepen muizen weinig eten. Dat wil zeggen dat de dieren slechts 70 procent van hun normale dieet kregen. Hierop verbeterde hun geheugen aanzienlijk. En dat heeft echt alles te maken met CREB1: muizen zonder CREB1, maar met een karig dieet zagen hun geheugen niet verbeteren. De muizen die wel over CREB1 beschikten en weinig eten kregen, hadden geen last van overgewicht, ontwikkelden geen diabetes, presteerden cognitief gezien beter, hadden een beter geheugen en ontwikkelden geen of pas veel later dan dieren die teveel aten Alzheimer.

Verklaring
Het onderzoek verklaart waarom overgewicht het brein geen goed doet en waarom mensen met overgewicht een grotere kans hebben op Alzheimer en Parkinson. Maar de wetenschappers willen het onderzoek niet alleen gebruiken om observaties te verklaren. “We hopen een manier te vinden om CREB1 te activeren, bijvoorbeeld door een nieuw medicijn, zodat het brein jong blijft zonder dat mensen daar een strikt dieet voor hoeven te volgen,” vertelt onderzoeker Giovambattista Pani.

Het volledige onderzoek is binnenkort terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bronmateriaal

"Eating less keeps the brain young" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Vivian (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd