Het zijn spannende dagen voor de kerstman. De gezellige tegenhanger van Sinterklaas heeft nog maar enkele dagen de tijd om alle cadeautjes in te pakken, in de slee te zetten en de rendieren in te spannen. Maar echt spannend wordt het daarna pas, als die miljoenen cadeautjes bezorgd moeten worden. Theorethisch gezien is de kerstman namelijk ten dode opgeschreven.
De kerstman heeft haast. Miljoenen kinderen wachten op hem. Maar zoals u weet, is haastige spoed zelden goed. Sterker nog: soms is haast zelfs dodelijk.
31 uur
Laten we ons even bij de feiten houden. Wereldwijd gelooft in zo’n 90 miljoen gezinnen minimaal één persoon in de kerstman. Reden genoeg voor de gulle poolbewoner om langs te wippen en de schoorsteen vol te gooien met cadeautjes. Dat betekent heel concreet dat de kerstman in 31 uur (de verschillende tijdzones verschaffen hem wat bonustijd) zo’n 325.000 ton aan presentjes op 90 miljoen verschillende adressen moet bezorgen.
Sjezen
Om dat allemaal op tijd af te krijgen, moet hij 822,6 bezoeken per seconde afleggen. Per adres heeft hij ruwweg één duizendste van een seconde om uit de slee te springen, door de schoorsteen te roetsjen, cadeautjes neer te leggen, door de schoorsteen omhoog te klimmen en door te sjezen naar het volgende huis.
WIST U DAT…
Rook
Dat is alleen haalbaar met een snelheid van zo’n 1046 kilometer per seconde. Om dat even te concretiseren: dat is 3000 keer sneller dan geluid gaat. En ja..dat is natuurlijk vragen om problemen. Met die snelheid is de luchtweerstand en dus de wrijving gigantisch en daardoor absorbeert elk rendier zo’n 14,3 triljoen Joules aan energie per seconde. Dat is vergelijkbaar met de wrijving die een ruimteschip ervaart als het de atmosfeer binnenkomt zetten. Gevolg: zowel de rendieren als de slee, de kerstman en alle cadeautjes zijn gedoemd om in rook op te gaan.
Teleurgesteld? Dat hoeft niet: op de één of andere manier doet de kerstman dit trucje al jaren. Zelfs de fysische wetten zijn blijkbaar onder de indruk van de royale dikkerd.