We eten meer als de bediening wat zwaarder is

Of je in het restaurant nog een toetje neemt, is mede afhankelijk van de bediening. Als die wat zwaarder is, eten gasten meer.

Dat blijkt uit een experiment van het Cornell Food and Brand Lab. De onderzoekers bestudeerden 497 etentjes in 60 restaurants. De onderzoekers keken wat de gasten in het restaurant bestelden en stelden het BMI van de gasten en de persoon die de gasten bediende vast.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die bediend werden door een bediende die wat zwaarder was, vier keer vaker een toetje en 17 procent meer alcohol bestelden. Opvallend genoeg had een wat zwaardere bediende nog het grootste effect op de gasten die het slankst waren.

Wat maakt het uit
“Niemand gaat naar een restaurant om te gaan beginnen met diëten,” vertelt onderzoeker Tim Doering. “Daarom zijn we enorm vatbaar voor signalen die suggereren dat we kunnen bestellen en eten wat we willen. Een grappige, gelukkige, zware bediende kan ertoe leiden dat een gast in een restaurant denkt ‘Wat maakt het uit!’ en enigszins los gaat.”

Maar niet alleen het gewicht van de bediende is van invloed op hoeveel we bestellen en eten in een restaurant. Eerder onderzoek toonde aan dat ook de opmaak van de menukaart en zelfs de verlichting in een restaurant van invloed is op de keuzes die we maken.

Bronmateriaal

"Heavy Waiters Mean Heavier Meals" - Cornell Food and Brand Lab

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd