Tientallen weggelopen sterren ontdekt dankzij boeggolven

Door te zoeken naar schokgolven in de ruimte hebben onderzoekers tientallen nieuwe sterren ontdekt die ongelofelijke haast hebben.

Het gaat om weggelopen sterren: sterren die zich met snelheden van enkele tientallen kilometers per seconde door de ruimte haasten. Deze weggelopen sterren kunnen op verschillende manieren ontstaan. Sommige sterren maakten ooit deel uit van een dubbelstersysteem, maar zijn weggeslingerd toen de andere ster in dat systeem explodeerde.

Wanneer een schip met flinke snelheid door het water beweegt, ontstaat een boeggolf. Wanneer sterren met flinke snelheid door de ruimte bewegen, ontstaat ook zo’n boeggolf. Niet van water, maar van infrarode straling. Die straling ontstaat doordat de ster gas voor zich uit veegt. Dat gas wordt warm en geeft infrarode straling af.

Diverse boeggolven. De vorm en omvang van de boeggolven wordt bepaald door de snelheid waarmee de ster zich voortbeweegt en de massa van de ster. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / University of Wyoming.
Diverse boeggolven. De vorm en omvang van de boeggolven wordt bepaald door de snelheid waarmee de ster zich voortbeweegt en de massa van de ster. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / University of Wyoming.

Wetenschappers zijn nu in gegevens verzameld door ruimtetelescopen Spitzer en WISE gedoken. In de gegevens zochten ze naar nog niet eerder waargenomen boeggolven. Ze ontdekten er meer dan 200. Zo’n tachtig daarvan bestudeerden ze in detail. Achter de meeste van deze boeggolven blijken zware sterren schuil te gaan. “We gebruiken de boeggolven om zware en weggelopen sterren te vinden,” vertelt onderzoeker Henry Kobulnicky.

Hier zie je de ster Zeta Ophiuchi op een foto die WISE enkele jaren geleden maakte. Deze ster - die zich met 24 kilometer per seconde ten opzichte van andere objecten in de ruimte voort haast - creëert een prachtige schokgolf. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA.
Hier zie je de ster Zeta Ophiuchi op een foto die WISE enkele jaren geleden maakte. Deze ster – die zich met 24 kilometer per seconde ten opzichte van andere objecten in de ruimte voort haast – creëert een prachtige schokgolf. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd