Wat is het vriespunt van supergekoeld water?

Normaal gesproken bevriest water nabij een temperatuur van nul graden Celsius. Toch is het mogelijk om water te superkoelen. Hierdoor blijft het water vloeibaar bij temperaturen onder nul. Maar wat is nu eigenlijk het vriespunt van supergekoeld water?

Vloeibaar water verandert vrij snel in ijs als er een kristallisatiekern ontstaat. Dit is een soort kernreactie in het water, waardoor bepaalde moleculen kristalliseren. In een rap tempo ontstaat er ijs. Als wetenschappers kristalgroei van ijs kunnen tegenhouden, dan blijft water dus gewoon vloeibaar. Zelfs al is de temperatuur onder nul.

Wetenschappers hebben berekend wat de minimale temperatuur van vloeibaar, supergekoeld water is, oftewel het vriespunt van supergekoeld water. Uit computersimulaties van Emily Moore en Valeria Molinero van de universiteit van Utah blijkt dat het natuurlijke vriespunt van supergekoeld water ongeveer -43 graden Celsius is. Toch wordt dit natuurlijke vriespunt in de praktijk nooit bereikt, omdat er al veel eerder ijskristallen ontstaan.

Het is belangrijk om het vriespunt van supergekoeld water te weten. Wetenschappers kunnen de gegevens gebruiken om betere klimaatmodellen te maken. Daarnaast speelt het vriespunt van supergekoeld water een belangrijke rol bij de vorming van wolken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd