Energiebesparende straatverlichting schakelt automatisch aan en uit

Veel lantaarnpalen branden iedere nacht, ook al rijdt er geen auto op straat. Dit is inefficiënt en erg duur. Indonesische onderzoekers zijn bezig om een lantaarnpaal te maken, die automatisch inschakelt wanneer er een auto nadert.

De Indonesische stad Jakarta is jaarlijks 17 miljoen dollar kwijt om de meer dan 200.000 lantaarnpalen draaiende te houden. De onderzoekers Thomas Muliawan, Sparisoma Viridi en Suprijadi denken dat dit bedrag veel lager uitvalt wanneer een straat alleen verlicht wordt als er een auto rijdt. Hierdoor gaan de lampen langer mee en zijn de lantaarnpalen tevens energiezuiniger.

Het prototype van de onderzoekers bestaat uit een lamp, een videocamera, een PC en een speelgoedauto. De camera maakt 25 foto’s per seconde en legt een auto op de gevoelige plaat vast. Vervolgens verwerkt de computer de foto’s om te achterhalen of het object een auto is.

WIST U DAT…

Het systeem herkent de auto 91 procent van de tijd wanneer de snelheid drie kilometer per uur is. Volgens de onderzoekers neemt de nauwkeurigheid van het systeem af als de auto harder rijdt. Kortom, het prototype zal nog niet snel langs de weg te zien zijn.

Het team gaat de komende tijd verder met het verbeteren van het systeem. Zo gaan de onderzoekers testen hoe het systeem reageert op andere weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers. Tevens gaat er geëxperimenteerd worden met verschillende soorten weer, zoals regen en hagel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd