Enorme onderzeese vulkanen gevonden

Wetenschappers hebben in een afgelegen deel van de Atlantische Oceaan meerdere tot wel 3000 meter hoge vulkanen ontdekt.

De onderzoekers deden de ontdekking in Antarctische wateren. Dat zich hier zulke grote vulkanen bevonden, kwam niet helemaal als een verrassing. In 1775 ontdekte Captain Cook al enorme vulkanen die als kleine eilandjes boven het water uitstaken. Het gebied is nu voor het eerst door wetenschappers bestudeerd. En dat leverde opvallende resultaten op.

Twaalf
De onderzoekers ontdekten twaalf nieuwe onderzeese vulkanen. Sommige vulkanen waren wel drie kilometer hoog. Enkele vulkanen zijn recentelijk nog actief geweest. Anderen zijn al lang niet meer uitgebarsten en in verval geraakt.

WIST U DAT…

Duiken
Maar ze zijn nog steeds indrukwekkend. “Dit zijn massieve bergen op de bodem van de zee,” concludeert onderzoeker Phil Leats. De vulkanen zijn ontstaan doordat de Zuid-Amerikaanse plaat hier onder een andere plaat duikt.

Biologen
Niet alleen geologen zijn opgetogen over de vondst. Ook biologen zijn er blij mee. Zij hopen in de bijzondere omgeving – er spuit warm water uit de vulkanen – nieuwe soorten te ontdekken.

Maar de ontdekte vulkanen kunnen ook zeker een gevaar vormen. Volgens de geologen zijn enkele exemplaren zeer instabiel en kunnen ze gemakkelijk instorten. Daarbij kan een verschuiving ontstaan die weer kan leiden tot een tsunami.

De foto bovenaan dit artikel laat de vulkanen zien die de onderzoekers nu hebben gevonden. Foto: British Antarctic Survey.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd