Wat is het geheim van dé perfecte schuimkraag?

schuimkraag

Biertappen is een kunst op zich. Is de temperatuur van het bier goed? Zijn de glazen gespoeld? Zorg er tevens voor dat het bierglas op de juiste manier onder de kraantuit van een biertap gehouden wordt. Allemaal punten om mee rekening te houden. Toch is het geheim van een perfecte schuimkraag LPT1.

Doe de thuistest!

Zelf de kwaliteit van de schuimkraag van uw biertje testen? Teken met een vinger een gezichtje in het schuim, net voordat u de eerste slok neemt. Als het gezicht nog steeds te zien is als uw glas leeg is, dan is de schuimkraag perfect!

Wetenschappers van de Cornell universiteit beweren dat de juiste hoeveelheid LTP1 – een graan-endosperm eiwit – van groot belang is voor goed bierschuim. LTP stabiliseert het schuim, doordat het vetten aan elkaar bindt. De concentratie LTP in bier is echter afhankelijk van de groeicondities van de gerst, waardoor het ene biertje een betere schuimkraag heeft dan het andere biertje.

Het is niet zo dat LTP1 als enige verantwoordelijk is voor goed schuim. “Ook opgeloste gassen in bier, zoals koolstofdioxide en stikstof, spelen een belangrijke rol”, vertelt Karl J. Siebert van de Cornell universiteit naar aanleiding van het onderzoek. Het paper verschijnt in de eerstvolgende editie van het Journal of the American Society of Brewing Chemists. “Andere factoren die die de schuimlaag beïnvloeden zijn ionen, ethanolwaarden, zuren en de viscositeit (stroperigheid, red.) van het bier.” Toch is het proteïne LTP1 de belangrijkste factor.

Omdat het moeilijk is om grip te krijgen op LTP1 werken bierbrouwers aan genetisch gemanipuleerd gist. Dit gist scheidt zoveel van het schuimeiwit uit, dat het niet uitmaakt of er een droge of natte zomer is geweest. De grote bierbrouwers maken nog geen gebruik van van genetisch gemanipuleerd gist, omdat consumenten er tegen zijn. Wat vindt u? Laat uw mening onder dit artikel achter.

Bronmateriaal

"Cheers to better beer foam!" - Cornell universiteit

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd