Wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zon tegen de aarde botsen neemt het aantal bliksemschichten toe. Dit beweren wetenschappers van de universiteit van Reading. Lucht is een elektrische isolator, dus er is veel energie voor nodig om stroom te geleiden. Zonnewind geeft mogelijk de doorslag.
Wetenschappers denken al langer dat ‘iets’ buiten de aarde verantwoordelijk is voor bliksemschichten. Alleen onweer is te zwak om bliksem te veroorzaken. Eén idee is dat kosmische straling bliksem initieert. Wanneer kosmische deeltjes op luchtmoleculen botsen, komen er elektronen vrij en wordt de lucht geïoniseerd. Het gevolg is dat lucht stroom gaat geleiden. Hoewel deze theorie nog niet is bevestigd, lijkt het er op dat zonnewind toegevoegd kan worden aan het rijtje.
Onderzoek
Wetenschappers hebben data van zonnewind – verzameld door de Advanced Composition Explorer-ruimtesonde – vergeleken met de hoeveelheid bliksemschichten in Groot-Brittannië. Veertig dagen nadat de zon een grote hoeveelheid elektrisch geladen deeltjes in de richting van de aarde slingerde, werden er 422 bliksemschichten gemeten in Groot-Brittannië. In de veertig dagen daarvoor werden er slechts 321 bliksemschichten geteld. Een aanzienlijk verschil.
Opvallende resultaten
De resultaten zijn verrassend. Zonnewind vervormt juist het magnetische veld van de aarde, waardoor de aarde minder vatbaar is voor kosmische straling. Aangezien kosmische straling wordt gelinkt aan meer bliksem, is dit een opvallende conclusie.
Bliksemwaarschuwing
In de toekomst hopen wetenschappers beter te voorspellen waar en wanneer bliksemschichten ontstaan. Jaarlijks worden er 24.000 mensen geraakt door bliksem. Bliksemwaarschuwingen kunnen helpen om dit aantal te verlagen.