Studenten TU Eindhoven gaan Sagrada Familia van ijs bouwen

ijsbasiliek

De beroemde kathedraal Sagrada Familia staat binnenkort ook in Finland. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven bouwen het beroemdste gebouw van Barcelona na, alleen dan wel van ijs en natuurlijk een stukje kleiner.

Het veertig hoge model (schaal 1:4) bestaat uit pykrete. Dit is ijs versterkt met houtvezels of zaagsel. Dit is drie keer sterker en taaier dan gewoon ijs. De studenten hopen het bouwwerk in drie weken tijd klaar te hebben.

Links ijs met zaagsel, rechts ijs met houtvezels. Afbeeldingen: Pykretedome.com.
Links ijs met zaagsel, rechts ijs met houtvezels. Afbeeldingen: Pykretedome.com.

Eerder dit jaar bouwden de studenten een gigantische ijskoepel met een breedte van 30 meter. “We hadden ook een nog grotere koepel kunnen bouwen”, vertelt projectleider Arno Pronk. “Maar de Sagrada Familia is constructief een veel grotere uitdaging. En het is een prachtig icoon.”

Duurzaam

De ijsbasiliek is een zeer duurzaam bouwwerk. Zodra de temperaturen stijgen, smelt het ijs en het zaagsel – eveneens een natuurproduct – vergaat vanzelf. Bij de bouw en het afbreken van een uit ijs bestaande hal voor bijvoorbeeld seizoensopslag komt dus helemaal geen afval vrij.

Hoe wordt het gebouwd?
Meer dan vijftig studenten gaan de ijsbasiliek bouwen. Dit doen zij door dunne laagjes water en sneeuw te spuiten op opgeblazen mallen. Eerst een laagje sneeuw, vervolgens een laagje water met daarin tien procent zaagsel. Deze mix trekt vervolgens direct in de sneeuw, waarna het bevriest. Wanneer er een stevige laag is gevormd, kunnen de mallen verwijderd worden.

Complexe operatie
Eén ding is zeker: deze constructie is veel complexer dan de ijskoepel. De bouwers moeten de kwaliteit van het bouwmateriaal continu bewaken en er moet voorkomen worden dat er te weinig sneeuw is. Hierdoor gaat er eind dit jaar een sneeuwkanon mee. Er wordt 24 uur per dag gewerkt, zodat de apparatuur niet bevriest.

Bezoek de ijsbasiliek
Wilt u straks een kijkje nemen in Gaudi’s ijsbasiliek? Op 28 december 2014 vertrekt het team, waarna de opening op 17 januari 2015 plaatsvindt. De kathedraal is te vinden in het stadje Juuka, op zo’n vijftig kilometer afstand van de Russische grens.

Bronmateriaal

Persbericht TU Eindhoven

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd