Most wanted bacterie: genoom van mysterieuze mondmicrobe eindelijk in kaart gebracht

mond

Wetenschappers zijn erin geslaagd om het genoom van een bacterie die in onze mond leeft, in kaart te brengen. U denkt misschien: niets bijzonders. Maar deze bacterie stond op de ‘Most wanted’-lijst van onderzoekers: het is één van de vele mondbacteriën die zich maar moeilijk laten onderzoeken.

Meer dan zestig procent van de bacteriën in onze mond weigert in het laboratorium te groeien en is dus nog nooit bestudeerd en geklassificeerd. De bacterie die onderzoekers nu onder de loep namen – Tannerella BU063 – behoort daar ook toe.

Om het genoom van de bacterie in kaart te brengen, verzamelden ze cellen uit de mond van een gezond proefpersoon. Aan de hand van die cellen werd het genoom van de bacterie in kaart gebracht.

BU063 is een interessante bacterie. Onderzoekers hadden deze in het kader van het Human Microbiome Project aangemerkt als ‘most wanted’. De bacterie is verwant aan Tannerella forsythia: een bacterie die verband houdt met parodontitis, een vergevorderde ontsteking van het tandvlees. Hoewel de twee bacteriën verwant zijn, zijn er genetisch gezien de nodige verschillen, zo blijkt uit het onderzoek. De genen die BU063 mist, maar die T. forsythia wel heeft, zijn waarschijnlijk de genen die T. forsythia tot zo’n schadelijke bacterie maken. Om parodontitis tegen te gaan, zouden onderzoekers zich dan ook op die genen moeten richten.

Het onderzoek suggereert ook dat de samenleving die micro-organismen die in ons lichaam leven, vormen een stuk complexer is dan gedacht. Hoewel de onderzoekers alle cellen die ze gebruikten om het genoom van de bacterie in kaart te brengen uit de mond van één proefpersoon haalden, bleken die cellen wel acht verschillende stammen van de bacterie te vertegenwoordigen. “We verwachten dat mensen 150 tot 200 soorten bacteriën in hun mond hebben,” stelt onderzoeker Clifford Beall. Maar mogelijk zijn er binnen die soorten nog wel allerlei variaties, waardoor de diversiteit nog groter is dan gedacht.

Bronmateriaal

"Scientists chip away at mystery of what lives in our mouths" - OSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door jdurham123.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd