Jorrit Bergsma pakt goud: krijgt de wetenschap dan toch gelijk?

sven kramer

Eind januari voorspelden onderzoekers van de universiteit van Groningen dat Nederland veertien medailles zou gaan winnen in Sotsji, waarvan zes gouden exemplaren. Jorrit Bergsma pakte zojuist die zesde plak. Krijgt de wetenschap dan toch gelijk?

Als het bij deze zes gouden plakken blijft, is er nog wat eer te behalen voor de economen Gerard Kuper en Elmer Sterken die deze voorspelling eind januari op basis van een model deden. De Groningers voorspelden in totaal veertien medailles. De teller staat echter al op twintig.

Zilver
Van die veertien medailles zou Nederland vijf zilveren in de zak steken. Die voorspelling klopte tot vanmiddag uitstekend. Maar inmiddels staat de teller op zes, door toedoen van Sven Kramer. Hij pakte zilver op de tien kilometer.

Brons
Ook brons zouden we volgens de Groninger mee naar huis nemen. En wel drie exemplaren. Daar klopte al snel niets meer van: we hebben er reeds acht op zak.

Ploegenachtervolging
Alleen de zes gouden medailles kunnen de voorspelling van de Groningers dus nog redden. Maar: de Spelen zijn nog niet voorbij. Er volgen nog enkele wedstrijden, waaronder de ploegenachtervolging voor mannen en vrouwen. Daar worden toch zeker nog gouden plakken verwacht.

En daarmee staat de voorspelling dus op losse schroeven. Dat zijn de onderzoekers echter wel gewend. Ze doen al sinds 2002 een poging om de Nederlandse prestaties te voorspellen, maar nog nooit lukte ze dat exact.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Robert Scales (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd