Wanneer is iemand hersendood?

  Het is misschien wel de lastigste vraag waar doktoren en familieleden voor kunnen komen te staan: de stekkers eruit trekken of niet? Vaststellen dat iemand hersendood is, is moeilijk. Om de keuze iets gemakkelijker te maken, komen wetenschappers met nieuwe richtlijnen.

  Het is niet voor het eerst dat onderzoekers een protocol opstellen om puntsgewijs te kunnen achterhalen of iemand hersendood is of niet. De laatste richtlijnen stammen uit 1995. Volgens de wetenschappers was het tijd voor nieuwe regels.

  Over het algemeen beschouwt men iemand hersendood wanneer hij zijn lichaamsfuncties (eten, ademen, etc.) zonder machines niet meer op gang kan houden. Volgens de nieuwe richtlijnen zou er echter op drie punten gelet moeten worden. Ten eerste moet achterhaald worden of iemand in coma is geraakt en wat daar de reden van is. Ten tweede moet de hersenstam geen reflexen meer vertonen. En ten derde moet de persoon niet meer in staat zijn om zelfstandig te ademen. De onderzoekers zijn van mening dat de nieuwe richtlijnen dokters zullen helpen bij het maken van de juiste beslissing.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd